Hos Sykkeltilpasning.no

Postet av Magne Martinus Bergslid den 10. Nov 2019

Mange watt å spare ved mindre frontareal, i dette eksempelet 32W med redusert areal på 0,0974 m2 i 32 km/t og innta "tempo"-stilling.

----

Hva får en 56-årig mosjonist til å putte sykkelen i bilen og kjøre 73 mil til Drøbak for sykkeltilpasning? Godt spørsmål! Litt av en egotrip, 2 dager før farsdagen.

Jeg har syklet aktivt i 6 år og sittet ganske mange timer på sykkel. Ville ha en kvalifisert vurdering av min sittestilling på landeveissykkelen. Passer sykkelen til meg, og kan jeg satse på den videre?

Det kan jo være små justeringer som avgjør om du sitter komfortabelt på sykkelen. Søkte profesjonell hjelp for å finne en best mulig sittestilling på min Focus Paralane.

Fikk for en tid tilbake tips om å prøve sykkeltilpasning.no v/ Petter Gustavsen. Tine har tidligere fått god hjelp av han og ble også anbefalt å søke hjelp der fra G-Sport i Overhalla.

Kjørte ned på fredag, overnattet på Drøbaks eneste hotell, og møtte Petter frisk og opplagt i hans studio lørdag morgen kl 09.

Petter gikk grundig til verks, skannet og målte både kropp og sykkel og dokumenterte hele prosessen. Mesteparten av tiden satt jeg på sykkelen, montert til rulle, og sykla med 220W for å gjøre øvelsen mest mulig realistisk.

Sykkeltilpasning er jo en utfordrende sak som dreier seg om følelse og opplevelse, der mange ulike faktorer spiller inn. God sittestilling vil ofte også endre seg over tid.

For å fortelle litt om prosessen, ble først setet justert opp og ned i intervaller på 3 mm, der jeg på hver setting følte på forskjellen. Etterpå ble det montert et justerbart stem (både i vinkel og lengde) og vi prøvde ulike innstillinger.  Kjente også på forskjeller ved å justere setet frem og tilbake.

Kan fortelle mer om fremgangsmåten ved anledning.

Petter inviterte når timen ble booket på sykkeltur, men pga. lav temperatur og snøfall må vi ha det til gode.

Følgende justeringer ble gjort:

  • Senket setet med 8mm
     (sitter nå med 36 grader på bunn av tråkket (anbefalt intervall: 33 – 42 grader)
  • Flyttet setet bakover med 1 cm, som gir mindre vekt på armene
  • Kuttet stem fra +6 grader 130mm til +6 grader 100mm 
  • Justerte cleats for lik innstilling på begge sko. Cleats i bakre posisjon
  • Mindre justeringer på styret

Konklusjon: Sykkelen kan brukes videre. Ikke mye å oppnå ved å bytte.

Observer følgende ved sykling:

Føle på kontakt med pedalene og utstrekksfølelse (får jeg strukket nok?). Jevnt tråkk. Muskulær balanse (forside/bakside/lår). Vekt av overkropp mot styret.

Ser frem til å prøve sykkelen ordentlig med ny innstilling.

Vi holdt på i over 5 timer. Petter er superseriøs, veldig erfaren på området og tok oppdraget på alvor. Han jobber også med norske elitesyklister (uten sammenligning forøvrig). Virksomheten har en velutstyrt lab med alt tenkelig av hjelpemidler. Det var rett og slett en veldig positiv opplevelse.

Etterpå satte jeg meg i bilen og kjørte 73 mil hjem. Kom hjem kl 02:30 natt til søndag. Trøtt, men fornøyd (puh.. rene styrkeprøven i bil).

Magne


Setup i studio.


Petter dokumenterte fortløpende.


Studie av forskjell i sittestilling med stem på 13 cm (til venstre) og 10 cm.


Måling av trykkbelastning på setet. Med hendene i bukken til venstre. Med hendene på styret til høyre.


Justerbart stem.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Siste fra Magne Martinus Bergslid